Een voorkeurshouding komt steeds vaker voor bij baby's. Baby's hebben een voorkeur om op een bepaalde manier te liggen of op een bepaalde manier hun hoofdje neer te leggen. Ieder heeft zo zijn voorkeuren. Wij als volwassenen ook natuurlijk.
Alleen omdat een kinderhoofdje nog vormt, kan het zijn dat hierdoor een vervorming van de schedel ontstaat. In sommige gevallen zie je dan een afgevlakte kant van het schedeltje.
In de baarmoeder wordt de voorkeur voor één kant al ontwikkeld. Maar naarmate het kindje groeit wordt deze voorkeur steeds sterker.
Redenen van een voorkeurshouding
Een stijf spiertje in de nek of schouder
Doordat er spierstijfheid in het lijfje zit, doet het pijn door een bepaalde houding aan te nemen. Op het moment dat het kindje dan meer kiest voor een houding die geen pijn doet ,zal hier ook een voorkeurshouding door kunnen ontstaan.
Een verkorte nekspier ook wel torticollis genoemd
Torticollis kan plotseling ontstaan, maar kan komen door een zware bevalling. Maar ook door blootstelling aan kou kan kortdurende torticollis ontstaan.
Voeden in dezelfde houding
Dit komt vaker voor door het gebruik van kunstvoeding. Doordat je rechts of linkshandig bent, heb je zelf een voorkeur voor één kant om de kleine te voeden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar borstvoeding moet er van borst gewisseld worden voor een voeding. Hierdoor komt het onbedoeld aanleren van een bepaalde houding minder voor.
Te lang in het autostoeltje
Dit kan ervoor zorgen dat je kindje groeit in de houding van de autostoel. Dan krijgt het kindje een krommere houding die lijkt alsof het in de autostoel zit.
Wat te doen bij voorkeurshouding
Je kan zelf altijd met verschillende oefeningen voor de nek aan de slag. Zo is het altijd belangrijk dat je het nekje van je kindje op de juiste manier traint. Maar als de spiertjes echt vastzitten en het hierdoor lastiger wordt om de oefeningen te doen. Dan is het altijd belangrijk om hulp in te schakelen van een professional.
Vaak wordt er een afspraak gemaakt bij de kinderfysio, maar een osteopaat kan ook uitkomsten bieden. Als je deze bezoeken dan combineert met babyfloating, dan draagt dit allemaal bij aan het proces. Bij babyflaoting wordt gebruik gemaakt van hydrotherapie. Hier wordt doormiddel van een neckfloat gebadderd in heerlijk warm water. Je kleintje kan helemaal vrij bewegen en zal zich gewichtloos voelen in het water. Doordat hij/zij zo vrij kan bewegen zullen de spiertjes losser komen. Door de warmte is dit dubbel zo effectief. Als je kindje helemaal ontspannen is, is het ook makkelijker om met een massage aan de slag te gaan. Doordat de meeste spanningen eruit gezwommen zijn, blijft je kindje beter stilliggen en word de massage sneller geaccepteerd.
Je kan bij baby spa Goud altijd terecht voor zo’n sessie. Bij ons staan de kleintjes en hun ouders centraal en proberen we doormiddel van een ontspannen uurtje het jullie helemaal naar jullie zin te maken.
Kijk voor meer informatie op babyspagoud.nl. We verwelkomen jullie graag!