Wat helpt tegen darmkrampjes bij babys? | Baby Spa Goud
Wat helpt tegen darmkrampjes bij baby's?
30 augustus 2022 

Wat helpt tegen darmkrampjes bij baby's?

Darmkrampjes bij baby’s: oorzaken en tips

Veel baby's krijgen in de eerste zes maanden van hun leven last van maag- of darmkrampjes. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn. We leggen je uit hoe je deze krampjes kunt herkennen en we geven tips om krampen te verminderen, of liever nog,  te voorkomen.

Hoe herken je darmkrampjes bij baby’s

  • Je baby huilt luid en langdurig zonder een duidelijke reden
  • De buik voelt gespannen en opgeblazen
  • Je baby trekt zijn of haar beentjes in en uit. Vaak gaat dit gepaard met het buigen van de rug.
  • Je baby is winderig

Mogelijke oorzaken van darmkrampjes

Onvolgroeid maagdarmstelsel

Een veelvoorkomende oorzaak is dat het maagdarmkanaal van baby's bij de geboorte nog niet volledig ontwikkeld is. Dit is niet merkbaar voor de geboorte omdat de darmen van een baby op dat moment nog niet actief zijn. Na de geboorte moeten de darmen van een baby plotseling aan het werk om voedsel te verteren en te verwerken. Omdat de darmen daar nog niet aan gewend zijn en nog niet volledig ontwikkeld zijn, krijgt een baby al snel last van krampen en gasvorming.

Te veel lucht inslikken tijdens het voeden

Bij borstvoeding heeft een moeder soms te veel melk. Wanneer dit het geval is, zal je baby meer lucht inslikken omdat hij of zij de melkstroom niet goed kan verwerken. Dit kan maagkrampjes veroorzaken.

Bij flesvoeding is het ook mogelijk dat je baby te veel lucht inslikt. In een normale babyfles zie je vaak lucht en belletjes ontstaan tijdens het voeden. Deze lucht komt vervolgens in het lichaam van je baby. Dit veroorzaakt maagkrampen, boeren en soms ook overgeven.

Sigarettenrook

Gelukkig komt deze oorzaak steeds minder vaak voor omdat veel moeders niet meer roken. De rook van sigaretten kan wel een oorzaak zijn van maag- en darmkrampen bij een baby. Baby's van rokende moeders hebben twee keer zoveel kans op krampjes dan baby's van niet-rokende moeders.

Constipatie of allergieën

Ten slotte kan jouw baby ook allergisch zijn voor koemelkeiwit of last hebben van constipatie. Als je baby ontroostbaar blijft huilen en je vermoedt dat dit niet door onvolgroeide darmen komt, ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts.

Wanneer hebben baby’s het vaakst last van buikkrampjes?

Krampen beginnen meestal twee tot drie weken na de geboorte en zijn het sterkst in week zes. Tegen de tijd dat de baby drie of vier maanden oud is, zijn de krampen meestal verdwenen.

Hoe kun je buikkrampjes verminderen of voorkomen?

Anti-koliek babyflesje

Het is niet altijd mogelijk om buikkrampjes van je baby te verhelpen, maar je kunt het meestal wel verminderen. Een van de manieren om krampen te voorkomen of te verminderen, is door ervoor te zorgen dat je baby tijdens het voeden zo min mogelijk onnodige lucht inslikt. Een babyflesje met anti krampjes systeem kan hierbij helpen. Dit wordt ook wel een anti-koliek fles genoemd.

Voeding op vaste tijden

Probeer het voedingsschema van je baby niet te vaak te veranderen, aangezien de darmen van je baby elke keer aan dat nieuwe schema moeten wennen.

Neem de tijd tijdens het voeden

Je baby heeft al gauw 15-20 minuten nodig om gevoed te worden. Als je baby binnen 15-20 minuten klaar is met voeden, dan kun je proberen een flesspeen te gebruiken met een kleinere opening.  Of neem af en toe even pauze tijdens het voeden. Ook zo voorkom je dat je baby te veel lucht inslikt. Zorg ervoor dat bij flesvoeding de flesspeen altijd gevuld is met melk. Niet met lucht. Je baby slikt dan zo min mogelijk lucht in. Probeer ook je baby regelmatig te laten boeren om overtollige lucht kwijt te raken.

Laat je baby ontspannen

Een ontspannen babylichaampje is natuurlijk ook altijd heel bevorderlijk voor het optimaal laten functioneren van het darmkanaal. Met babyfloating, in combinatie met een heerlijke Shantala massage voelt jouw baby zich weer helemaal lekker in zijn of haar velletje. Bovendien helpt het ook de spieren van je baby te versterken en draagt het bij aan het verbeteren van de slaap. Wil jij dit zelf eens ervaren en zien hoe jouw baby erop reageert? Maak dan snel een afspraak en kom langs. Je bent van harte welkom!