Wat kun je doen als je baby onrustig slaapt | BabySpa Goud
Wat kun je doen als je baby onrustig slaapt
30 september 2022 

Wat kun je doen als je baby onrustig slaapt

Veel ouders hebben te maken met baby's die onrustig slapen. Het slaappatroon verschilt echter wel van kind tot kind. Sommige baby's worden 's nachts even kort wakker en vallen daarna weer in slaap. Terwijl andere baby’s wakker worden en onrustig blijven om weer in slaap te kunnen vallen.

Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat baby's onrustig slapen. Sommigen kennen het verschil tussen dag en nacht nog niet, ze hebben een gevoel van onveiligheid, hebben honger of ze hebben nog geen slaaproutine ontwikkeld. Om baby's goed te kunnen laten slapen zal je geduld moeten hebben en hun behoeften moeten begrijpen.

5 tips om je baby rustig te laten slapen

1. Begrijp de signalen van je baby

Helaas kan je baby nog niet vertellen dat hij of zij slaperig is. Maar ze kunnen wel signalen geven waardoor je weet dat ze slaperig worden.

Als je kleintje in zijn ogen wrijft, aan zijn oren trekt of gezwollen ogen heeft, zijn dit de signalen dat hij of zij zich slaperig voelt. Dit is het ideale moment om ze in bed te leggen.

Als je de slaaptijd van je baby uitstelt, neemt de rusteloosheid toe waardoor ze over hun slaap heen zijn en juist niet meer in slaap vallen. Probeer eens aantekeningen te maken om de slaapsignalen en -patronen beter te begrijpen. Wanneer valt je baby in slaap? En hoe lang slaapt de baby?

2. Vermijd plotselinge verandering in de dagelijkse routine

Zelfs kleine veranderingen in de omgeving je baby kan hem of haar rusteloos maken. Baby's zijn graag aanwezig in een vertrouwde omgeving samen met bekende mensen (jij of je partner). Probeer daarom in het begin je kindje in dezelfde kamer te laten slapen. Dit kan overdag in de woonkamer en ‘s nachts is de slaapkamer.

3. Begrijp de redenen waarom ze wakker worden

Het kan bij jou of je partner irritatie opleveren (en slechte nachten) wanneer je baby midden in de nacht wakker wordt en voortdurend aan het huilen is. Maar hiervoor zijn natuurlijk bepaalde redenen. Dit gedrag kan komen doordat ze een natte luier hebben of honger.

Zorg er daarom voor dat je baby voldoende gegeten heeft voor het slapengaan en kies voor luiers die geschikt zijn om de hele nacht mee te gaan. Zo heeft je kindje geen last meer van hoger of nattigheid waardoor de kans groot is dat ze beter en langer slapen ‘s nachts.

4. Maak slaapassociaties

Bij het zien van de zuigfles, begrijpt je baby dat het tijd is om te eten. Zo kun je ook slaapassociaties maken. Als routine kun je jouw baby vlak voor het slapen een warm bad geven. Maar je kunt natuurlijk ook een slaapliedje zingen. Doe dit elke dag voor het slapengaan en je baby zal begrijpen dat het tijd is om te slapen.  Zo'n routine zorgt ervoor dat je baby gemakkelijker in slaap valt.

5. Een rustige en vredige dag

Als je baby overdag chagrijnig en rusteloos is, zullen de nachten niet anders zijn. Probeer daarom overdag te zorgen voor zoveel mogelijk rust. Zorg voor een huiselijke en rustige sfeer. Houd hierbij natuurlijk ook rekening met je eigen gedrag. Wanneer jijzelf onrustig bent, pakt jouw baby deze signalen op. Kortom, een rustige en vreedzame dag zorgt voor een betere nacht.

Maar ook babyfloating en/of een massage helpt jouw kindje rustig te worden

Heb je het gevoel dat jouw baby onrustig blijft ondanks de bovenstaande tips? Maak dan eens een afspraak en kom langs. Met babyfloating, in combinatie met een heerlijke Shantala massage kan jouw baby heerlijk ontspannen en is de kans groot dat hij of zij, maar ook jullie, een heerlijke lange nacht tegemoet gaan. Wil jij dit zelf eens ervaren en zien hoe jouw baby erop reageert? Maak dan snel een afspraak en kom langs. Je bent van harte welkom!